Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Potravinové intolerance mohou být příčinou mnoha neobjasněných zdravotních potíží

potravinove-intolerance-mohou-byt-pricinou-mnoha-neobjasnenych-zdravotnich-potizi.png 06.12.2018 | Michael Hromada

Ve většině případů se potravinové intolerance projevují bolestmi hlavy a kloubů, akné i častou únavou. Mohou ale také způsobovat nespavost, sníženou imunitu, úzkostné stavy či dokonce deprese, tedy obtíže, které značí i celou řadu jiných onemocnění, což komplikuje správnou počáteční diagnostiku. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu.

Potravinová intolerance je nesnášenlivost nebo přecitlivělost organismu na určitou složku potravy, která je způsobena nedostatkem vhodných trávicích enzymů v zažívacím traktu. Nejedná se ale o alergii, při níž organismus reaguje na alergeny v podstatě okamžitě, potravinová intolerance se projeví až po delší době. „Potravinové alergie je mnohem snazší rozpoznat, protože alergická reakce se obvykle dostavuje do několika minut, maximálně dvě hodiny po požití alergenu. Symptomy potravinové intolerance oproti tomu nastupují až po několika hodinách, dnech, nebo dokonce týdnech od konzumace problematické potraviny,“ vysvětluje klinický biochemik MUDr. Marek Antoš z laboratoře SYNLAB a dodává, že to představuje hlavní důvod, proč si většina lidí své problémy s danou potravinou vůbec nemusí spojit.

Příčiny intolerance mohou být genetika i špatně zvolená strava

Intolerance některých potravin je buďto dána geneticky, nebo si za ni lidé mohou sami špatným jídelníčkem. Přejídání, nevhodné úpravy jídla jako například smažení a kombinace více potravin s vysokým obsahem tuků, sacharidů a proteinů najednou můžou za to, že tělo nezvládá produkovat dostatek trávicích enzymů, které přijímanou potravu zpracovávají. Občas může být na vině i nedostatečné rozžvýkání potravy.

Lepek a laktóza

Mezi potraviny, které nejčastěji mohou způsobovat potíže, patří kravské mléko a obiloviny – konkrétně jde o intoleranci laktózy a lepku. Intoleranci však může vyvolat i celá řada dalších potravin, jako jsou různé druhy ovoce, zeleniny, oříšků nebo masa. Ve většině případů se potravinové intolerance projevují bolestmi hlavy a kloubů, akné i častou únavou. Mohou ale také způsobovat nespavost, sníženou imunitu, úzkostné stavy či dokonce deprese, tedy obtíže, které značí i celou řadu jiných onemocnění, což komplikuje správnou počáteční diagnostiku. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu. Snížená schopnost trávení laktózy se podle celosvětových statistik v různé míře objevuje zhruba u pětašedesáti procent populace, intolerancí lepku trpí přibližně šest procent lidí. Zajímavostí je, že vysokou toleranci vůči laktóze mají severoevropské národy, zatímco američtí indiáni a Eskymáci schopnost trávit laktózu zcela postrádají.

Diagnostika krevním testem

Nejspolehlivější metodou, jak odhalit problematické potraviny, je krevní test, který vám do týdne poskytne jasné výsledky. „V našich laboratořích máme k dispozici testy dva, jeden testuje krev na sto osm potravinových alergenů, a druhý, rozsáhlejší na dvě stě šestnáct potenciálních škodlivin. Intoleranci je ale možné testovat i u řady dalších látek, jako jsou různá léčiva nebo barviva,“ uvádí MUDr. Marek Antoš. Test je vhodný pro všechny, kteří u sebe pozorují výše uvedené příznaky typické pro potravinovou intoleranci, a přitom jim nebylo diagnostikováno jiné onemocnění.

Léčba eliminačním jídelníčkem

Jakmile pacient zjistí, jaké potraviny mu působí potíže, je potřeba je vyřadit z jídelníčku a nahradit je z hlediska živin jinou adekvátní potravinou. Základem všeho je vyváženost, tedy aby nedošlo k nutriční podvýživě a tělo mělo stále dostatek vitamínů a minerálů. O tom, jak je vhodné kompenzovat chybějící složky potravy odpovídající náhradou, je dobré se poradit s výživovým odborníkem a nechat si vypracovat osobní eliminační jídelníček.

Problematické potraviny je potřeba vyřadit alespoň na dobu tří měsíců, první pocit úlevy by se přitom měl dostavit už po několika týdnech. Vyřazení problematických potravin z jídelníčku je zatím jedinou možností léčby potravinové intolerance. V některých případech dojde po určité době k samovolné nápravě funkcí organismu, a tak je možné začít potraviny znovu konzumovat, jindy musí být vyloučení z jídelníčku trvalé.

Alternativy k problematickým potravinám

Mléko i obiloviny jsou sice významným zdrojem živin, i tak ale existuje řada potravin, které je mohou nahradit. V případě kravského mléka jde jak o živočišné náhrady, tedy mléko kozí, ovčí nebo buvolí, tak i o rostlinné alternativy – mléko sójové, rýžové, kokosové a další. Při hledání náhrady za kravské mléko může v některých případech vzniknout intolerance i vůči mléku jiných přežvýkavců, proto je vhodné je konzumovat jen po přechodnou dobu a v dietě pravidelně střídat.

Lepek je nejvíce obsažen v pšenici, žitu a ječmeni. Některé obiloviny ale lepek neobsahují vůbec – jde například o rýži, kukuřici, pohanku nebo proso. Další významnou bezlepkovou plodinou jsou brambory. V dnešní době už je bezlepková strava poměrně dobře dostupná a na pultech obchodů lze najít i různé druhy bezlepkového pečiva. Snadno se dají sehnat také základní suroviny na domácí pečení.


Tento článek je součástí vydání
Synlabianer 2018/02
Zobrazit jako .PDF
potravinove-intolerance-mohou-byt-pricinou-mnoha-neobjasnenych-zdravotnich-potizi.png

Nejčtenější



Sexuálně přenosné infekce 2. část: bakteriální původci, jiní než Chlamydia trachomatis18.07.2016 | Mgr. Klára Vilimovská Dědečková, Ph.D., Laboratoř molekulární diagnostiky, Oddělení Molekulární detekce patogenů

Sexuálně přenosné infekce 3. část: lidské papilomaviry (HPV)18.10.2016 | Mgr. Klára Vilimovská Dědečková, Ph.D., Laboratoř molekulární diagnostiky, Oddělení Molekulární detekce patogenů

Reprodukční imunologie15.02.2017 | Ing. Anabela Čížková | MUDr. Barbara Trnková